Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köszönjük az afrikaiaknak szánt adományokat és a csapat támogatását is!!!

Szponzoraink:

Tisza Coop

Kozák Imréné, Szarvas

B&B Foto Video

Szarvasi Általános Informatikai Kft.

Gémes Fogászati Szakrendelő és Laboratórium

Rádió Szarvas

Körösszolg-Szarvas Kft.

Autó Gumi Trend Kft.

Szuperinfó

és még sokan mások Kép

 

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

 

Csapatunk sikeresen hazaért Bamakóból, köszönjük mindenkinek a támogatás és a szurkolást!!

 

Az adományozásról Maliban és Mauritániában

 

A legtöbb csapat rengeteg adományt készült eljuttatni Afrikába, akár saját autójukban, akár a kamionon, amire bárki, a rallyn indulók és nem indulók is, felrakhatta adományát. Sajnos szervezési hiányosságok miatt is, az adományozás nem zajlott egyszerűen, problémás volt az ajándékok Afrikába elérése, és átadása is. A kamiont országos összefogással sikerült megtöltenie magánszemélyeknek, iskoláknak, sportegyesületeknek, és vállalatoknak ajándékokkal az afrikai gyerekek számára. A kamionra decemberben és januárban lehetett felpakolni. Felkerült rá több millió forint értékben orvosi ellátmány, gyógyszerek is, ami viszont sajnos nem jutott el teljes egészében a rászorulókhoz, mert Marokkóban hivatalos személyek nem engedték továbbmenni a kamiont, csak azzal a feltétellel, hogy lepakolhatnak róla azt, ami nekik kell.

Az egyénileg szállított adományokat nem foglalták le, hiány nélkül eljutottak Maliba, és Mauritániába, hacsak nem kellett valakinek ebből adnia a „petite cadeu”-kat Mauritániában, mert azok már elfogytak. Az adakozás Mauritániában, egy Kiffa előtti faluban kezdődött, de ezen kívül, még három falu volt megadva, ahol várták az ajándékokat. Mindenhova iskolai felszereléseket, játékokat, szolárpaneleket, víztisztító berendezést, orvosi felszereléseket, gyógyszereket, stb. vártak. Csak keveseket hallottunk, akik felkeresték valamelyik falut, és hagytak ott adományokat, de volt rá példa. Ha valaki szeretett volna Mauritániában adományt hagyni, de nem volt ideje, vagy nem tudott megállni egyik falunál sem, az a kiffai táborban is leadhatta az adományait Idomounál. Eredetileg arról volt szó, hogy jönnek a táborba faluvezetők, és azoknak lehet majd átadni adományokat, de mi nem találkoztunk senkivel. Valószínűleg azok az adományok, amiket itt hagytak, Idomou kezében maradtak, nem jutott el sok minden belőle a rászorulóknak. Sajnos ez a figura nem tűnt túl megbízhatónak ebből a szempontból.

Maliban a túra kategóriában indulók, és betonúton Bamakoba jutók, Diemában állhattak meg először adakozni, ahol egy angol nyugdíjas nő, Pam Young, iskolát alapított a helyi szegény gyerekeknek. Próbál nekik hasznos dolgokat megtanítani, és egyébként is úgy tűnik, hogy szívén viseli helyiek sorsát. Az iskola neve „Village Ventures Learning Center”, és bővebb információt a www.villageventures.info oldalon lehet találni. Őszintén szólva, az oktatási központ-ahogy angolul elnevezték a helyet-hallatán, az ember kicsit többet vár a helytől, de valószínűleg még fejlesztés alatt áll az iskola. Sajnos itt egy nappal hamarabb vártak minket, mint ahogy érkeztünk, akkor gyűlt össze a környék apraja-nagyja a fogadásunkra, de így is voltak ott néhányan, mikor odaértünk. Mi itt hagytuk az adományokat, mert itt biztosabbra vehető volt, hogy olyanok kapják meg őket, akiknek valóban szükségük van rá, mint máshol. Az itt összegyűlt ajándékokat a környék több falujába juttatják el, attól függően, hol mire van legjobban szükség.

Az adományozással a problémák Bamakoban kezdődtek csak el igazán. Itt egy iskolában (Lafiabougou Általános Iskola) és egy kórházban (Clinique Medicale Mohamed V) vártak minket elvileg. Csoportos látogatás volt megszervezve 10 illetve 1 órára, vasárnap (február 1.), a Bamakoba érkezés másnapján.

Az általános iskola Bamako egyik szegénynegyedében működik, 1200 tanuló jár ide, sokuknak még az is gondot jelent, hogy a tanszereket, füzetet, ceruzákat, beszerezzék. Az iskolában egyelőre nincs áram, de szeretnék beszereltetni. Mindenféle iskolai felszerelésre szükségük van.

A kórház nyomorúságos sorban élő bamakoi szegényeknek biztosít ingyenes orvosi ellátást, de csak kevés állami támogatást kapnak, ezért hiányzik sok alapfelszerelés is. Mindenféle orvosi felszerelésre szükség van itt, gyógyszerekre, kötszerekre, stb.

Sajnos a meghirdetett látogatást nem szervezték meg kellőképpen, és egyik helyen sem várták a bamakosokat. Pontosabban az iskolánál vasárnap lévén nem volt senki, aki pedig ott volt, nem tudott semmit az adakozásról. A kórházról pedig, ahova először mentek az adakozók, kiderült, hogy az egy magán klinika. Az adományok java része így a kamionban maradt, valószínűleg hétfőn délelőtt sikerült csak kiüríteni, erről már nincsenek információm, mert mi hétfőn reggel indultunk hazafelé.

Egy másik szomorú eset a miskolciaké, akik egy busszal jöttek Afrikába, amit felajánlottak Bamako városának adományként, teljes felszereléssel együtt. Cserébe, értesüléseink szerint, csak szállást kértek volna a pár Bamakoban eltöltött napra, de erre válaszul csak azt kapták, hogy az 40 euró/fő/éj lesz….

Van még tehát mit javítani az adományozás megszervezésén. Reméljük az elkövetkező rallykon nagyobb szerepet fog kapni a szervezőknél az adományozás, nem csak reklámozni fogják tudni, hanem véghez vinni is, amit ígérnek.

 

 Az adományokat szállító kamion Kiffában: Kép

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat:

Védő Pál: 06 70 232 7795

Varga Péter: 06 30 913 5348

Védő Erika: 00 34 60 522 7986/06 70 611 0439

E-mail: korosszolg@szarvasnet.hu

            erikavedo@yahoo.com

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

5540 Szarvas

(Védőné Gráfik Erzsébet, 2009.01.31 15:02)

Nekem is nagyon hiányoztok! Vigyázzatok magatokra! Puszi: Anyu